Zarándokút a II. világháború kirobbanásának 80. éves évfordulója alkalmából

27 márc

Zarándokút a II. világháború kirobbanásának 80. éves évfordulója alkalmából

A miskolci Szemere Bertalan öregcserkész csapat a Budaörsi katonai temetőben

Abból kiindulva, hogy a II. világháború 80 éve robbant ki, és 800 ezer magyar áldozattal járt, a hősi halottak, a polgári áldozatok és a deportáltak köréből.
A programunk keretén belül elsősorban a katonai temetőket és emlékhelyeket kerestük fel. Utunk első állomása a Budaörsi Német-magyar katonai temető volt. Itt Kovács Imre nyugalmazott ezredes úr, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja fogadta delegációnkat és ismertetett meg bennünket a sírkert történetével. Vezetésével bejártuk a nagy területen fekvő katonai temetőt. Elmondta, hogy itt mintegy 16 ezer német és magyar katona nyugszik. A hősi halottak döntő többsége a Budapest-környéki harcokban esett el. Hazánkban ez a legnagyobb méretű katonai temető, ahova szinte minden évben 40-50 fő hősi halott maradványit hozzák azonosítást követően az ország minden részéből. Koszorúnkat elhelyeztük az emlékmű talapzatánál.

Tisztelgés v. Feledy József alezredes sírjánál

Délután már Sopronhorpácson voltunk, ahol a Polgármesteri Hivatal előtt Talabér Jenő polgármester úr megbízásából Finta Csaba várt és fogadott bennünket. A katonás fogadtatásról Kakas János nyugállományú postamester kürtös gondoskodott. A megemlékezés színvonalát Andrássy László szervezésében a Soproni Katonai Díszőrség is emelte.

V. Feledy Józsefet m.kir.hv.alezredest 1945 Pünkösdjén ezen a helyszínen a szovjetek lőtték agyon. Finta Csaba helyi lakos kezdeményezésére a község saját költségén emelt koplyafát az elhunyt földi maradványai fölé. Évtizedeken keresztül a sírt a Drázsnyák család gondozta.

A hősi halott dédunokái a helyszínen gyertyát gyújtottak emlékére.

A dédunokák a kegyelet gyertyáit gyújtják meg V. Feledy József dédapjuk tiszteletére

Másnap délelőtt a Soprobánfalvi Hősi Temetőt kerestük fel. A szépen rendbentartott sírkertben több ezer első és második világháborúban elesett hősi halott nyugszik. Itt alusszák örök álmukat a magyar katonákon kívül német, orosz, török, ukrán és szerb hősi halottak is. Külön parcellában vannak eltemetve a város 1944 december 6-án ért angolszász bombatámadás áldozatai.

A temetőben több, koplyafákkal jelzett emlékhely is található.

Délután Sopron belvárosának műemlékekben gazdag épületeit és emlékhelyeit kerestük fel. Az idegenvezetést Kónya György szállítási vállalkozó vállalta magára.

A Sopronbánfavai temetőben megemlékező öregcserkészek
Molnár László pilóta emlékműve a Sopronbánfalvi temetőben
A Páneurópai Piknik területén található otthagyott Trabant

Utunk harmadik napjának reggelén felkerestük a Páneurópai Piknik színhelyét, ahol előző nap Angela Mertek kancellárt fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. Meglátogattuk az emlékpark emlékműveit és a szoborcsoportnál, valamint az emlékkoplyafánál koszorúztunk. Az esemény harmincadi évfordulója alkalmából kihelyezett fényképeket és emléktárgyakat is megnéztük.

Koszorúzás a Páneurópai Piknik koplyafájánál

Ezt követően a Fertő tavon sétahajóztunk, melynek során átmentünk osztrák területre is, ahol több ezres vízi-színpad díszleteit is megtekinthettük. Mivel gyönyörű szép tiszta idő volt, a tó és környékének látványa lenyűgöző élményt nyújtott a résztvevők számára.

Végül utolsó programként Budapesten felkerestük a Batthány örökmécsest, ahol kegyeletünket is leróttuk, majd utána az országházból metekintettük az augusztus 20-i nagyszabású tüzijátékot.

A Parlament felé vezető úton megálltunk a Batthyány örökmécsesnél és tiszteletünket róttuk le

Utunkat a Miskolci és a Megyei Önkormányzat képviselői támogatták, továbbá miskolci vállalkozók és magánszemélyek. Támogatásuk nélkül a zarándokút nem jöhetett volna létre, amit ezúttal is megköszönünk.

Miskolci 757. sz. Szemere Bertalan öregcserkész csapat nevében

Óvári Albert                                           Feledy Péter