2015 – Kárpátalja

2015 – Kárpátalja

Adományokat vittünk a kárpátaljai cserkészeknek!

A cserkészek által ősszel közzétett felhívásnak köszönhetően 560 ezer Ft gyűlt össze az „Együtt Kárpátaljáért” program számlájára, mely nagylelkű felajánláshoz nem csak cserkészek, hanem a céljainkkal egyetértő civilek is csatlakoztak. A gyűjtés célja a Kárpátaljai magyar cserkészek pénzbeli támogatása volt, hiszen a háború sújtotta országban nemhogy a helyi ifjúsági közösségek finanszírozására, hanem az alapvető élelmiszerek beszerzésére sincs pénze az embereknek. Az adományt 2015. december 16-án vittük Munkácsra, melyet Popovics Pálnak a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökének adtuk át. A kárpátaljai cserkészekkel való beszélgetésünk során döbbentünk rá, hogy ez az összeg mekkora segítséget jelent a közösség számára, hiszen egy havi átlagnyugdíj 20 ezer Ft, egy átlagos fizetés 35 ezer Ft körül mozog, a gázárak az évben pedig hatszorosára emelkedtek. Ilyen reménytelen anyagi helyzetben a cserkész szülők nem tudnak a cserkész foglalkozásokhoz, táborozások, kirándulások költségeihez hozzájárulni, ezért fontos a különböző programok, illetve a helyben maradást segítő közösségépítő ifjúsági szervezetek támogatása.

A Magyar Cserkészszövetség további segítségeként hét darab, teljesen új 10 személyes őrsi sátrat is felajánlott a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség részére, ami nagyon jól jön majd a nyári táboroztatások megszervezéséhez. Az adományt átadó II. Cserkészkerület tagjai a betlehemi lángot is magukkal vitték, hogy az anyagiakon túl a lelkeknek is megnyugvást vigyenek, és a cserkészek Munkácson élők számára is eljuttathassák a lángot, illetve annak üzenetét.
Köszönjük a nyíregyházi Kárpátok Egyesület támogatását, akik a kiutazás költségeit állták, köszönjük a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium segítségét, akik a mikrobuszt ajánlották fel a szállításhoz, köszönjük a cserkészkerületek sátor felajánlásait, illetve köszönjük a sok-sok cserkész és nem cserkész anyagi támogatását, akik többnyire ismeretlenül álltak az ügyünk mellé.
Az együttműködésünk itt nem ér véget, hiszen ott helyben elhatároztuk, hogy a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség és a II. Észak-magyarországi Cserkészkerület sok közös programot fog majd még megvalósítani, a pénzbeli adomány felhasználásáról pedig folyamatosan tájékoztatni fognak bennünket, hogy annak eredményeit közreadhassuk.
Jó munkát!
Jernei Péter
II. Észak-magyarországi Cserkészkerület
elnök