2019 – Szatmár

Egyesületünk egy évtizede tartja a kapcsolatot határon túli ifjúsági szervezetekkel attól függően, hogy milyen anyagi források állnak rendelkezésünkre. A NEA-NO-18-SZ pályázatnak köszönhetően folytatni tudtuk a megkezdett munkát, újabb önkénteseket tudtunk behívni a tevékenységeinkbe.  Az anyagi támogatás azért tölt be fontos szerepet, mert az önkéntesektől a szabadidejükből áldozott munkaórákon túl nem kérhetünk jelentős anyagi befektetést, vagyis egy ilyen út finanszírozását. A hasionló látogatások során válik  kézzel foghatóvá a hétköznapokban végzet munkánk gyümölcse, ami minden benne résztvevő számára óriási motivációs erővel bír.  A fenti leírtak igazak a határon túli partnerre is, vagyis a közösen megvalósítandó programok azok, melyekbe ha résztvevőként szorosan bekapcsolódnak a szervezeteinkkel kapcsolatban álló emberek, az még inkább megerősíti az elköteleződést a további civil munka mellett.  A határon túli látogatás során megismerkedhettünk a szatmári térség kultúrájával, hiszen bejártuk a környék ikonikus helyszíneit.

Elmentünk Érmindszentre Ady Endre szülőfalujába, ahol a gyermekkorát élte. A szülőházát szépen felújították, ahogyan a mellette épült családi kúriát is. Megnéztük Nagykárolyt, ahol Károli Gáspár a magyar nyelvű Biblia fordítója született, illetve megcsodálhattuk a Károlyi kastélyt is, ahol egy képzőművészeti kiállítás megnyitójába is becsöppentünk.  Részt vettünk a szatmárnémeti március 15-i megemlékezésen, ahol hosszú évek múltán ismét magyar a polgármester. Mi magunk is megkoszorúztuk a forradalom emlékművét.
Ezúton szeretnénk megköszönni Frigy Szabolcs a Hám János Líceum nevelési igazgatójának, a Babes-Bolyai Egyetem tanárának segítségét, aki az ottlétünk során a tenyerén hordozott minket.