2 dec

Tudtad-e?

Ebben a bejegyzésben az állampolgári részvétellel és a civil-ügyekkel kapcsolatos Európai Uniós és hazai dokumentumokkal fogunk foglalkozunk. Az egyik legjelentősebb jogszabály a témában a Lisszaboni Szerződés, hiszen hivatalosan is elismeri a képviseleti demokrácia és a részvételi demokrácia egymást kiegészítő jellegét; ezen fogalmakat a 10., illetve a 11. cikkben fejti ki. A polgárokat felruházza azzal a joggal, hogy „részt vehessenek az Unió demokratikus életében”, és kimondja, hogy a „döntéseket a lehető legnyilvánosabban és a polgárokhoz a lehető legközelebb eső szinten kell meghozni”. A dokumentumot 2007. december 13-án írták alá az Európai Unió tagállamainak vezetői, de hivatalosan – napra pontosan – tíz esztendeje, 2009. december 1-jén lépett hatályba. Az Lisszaboni Szerződésről bővebb információk itt találhatóak.
Magyarországon a civil szférával és szervezetekkel kapcsolatos alapvető rendelkezéseket az Alaptörvény tartalmazza. Hiszen Hitvallásában szerepel: „Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.”
Ezen gondolatok tükrében búcsúzunk, de a hamarosan következő legújabb bejegyzésünkért nézz vissza később!