Tea, sütemény, Angolok?

28 febr
0

Tea, sütemény, Angolok?

Ha bárkit megkérünk, hogy nevezzen meg öt dolgot ami az angolokról az eszébe jut, a megkérdezett életkorától függően vagy a 6:3, vagy a teázás kerül be a TOP3-ba.

Az ötórai tea mára már annyira össze kapcsolódott a Brit Birodalommal, hogy el sem tudjuk képzelni, mennyire modern kori szokásról is beszélünk.

A szokást egy bedfordi éhes hercegnő, név szerint Anne Russel vezette be az 1800-as években, aki úgy érezte, túl sok idő telik el a korai ebéd és az igen késői vacsora között. Így aztán kellemes délutáni teázást iktatott be az életébe. A tea mellé felszolgáltatott némi süteményt és egy kevés szendvicset, így téve majd” egy étkezéssé a teázást.

A délutáni tea forradalmi hatása az egész felső osztályt elérte. A vegetatív funkciók fenntartása mellett remek társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, hiszen így sokkal fájdalommentesebben és egyszerűbben lehetett vendégül látni a barátokat, üzletfeleket. Egy teázás költségei, a ráfordított energia és idő sokkal kevesebb volt, mint mondjuk egy vacsorameghívásé, ellenben ugyanolyan jó szolgálatot tett a kapcsolatok építésében.

A délutáni teázásnak, azaz a dohányzóasztalokon felszolgált „low tea”-nek több verziója is létezik. A cream és a light jelölés mellett létezik full tea is. Ez utóbbi az, ahol a tea mellé szendvicseket és édességet is kínálnak. A cream esetén a scone nevezetű pogácsa és zsemle közé sorolható péksüteményt szervírozzák lekvárral. A délutáni tea pedig akkor light, ha a vendég a tea mellé scone-t és édességet is kap.

És máris elérkeztünk az édességhez. Az autentikus angol teasütemény elkészítése, és hozzávalói:

  • Elkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 30 perc

Nehézségi fok: közepesen nehéz

egy adagban hat darab süti készül, amely tartalmaz:

  • ( kalória 338 )
  • zsír 6g ,
  • telített zsírsav 3g
  • szénhidrát 60g
  • cukor 16g
  • rost 2g
  • fehérje 10g
  • só 1g

Hozzávalók

  • 100ml tej
  • 100ml víz
  • 1 evőkanál só
  • 30g vaj
  • 350g finomliszt
  • 7g szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • ½ evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 75g vegyes aszalt gyümülcs (amit szeretsz)
  • olaj a tepsi kizsírozásához
  • 1 tojás, felverve, sütés előtt ezzel kenjük meg a tésztát

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a tejet és a vajat egy lábasban, amíg a vaj el nem olvad, majd adjunk hozzá 100 ml vizet, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön a folyadék. A lisztet, élesztőt, mézeskalács fűszer keveréket és 1 evőkanál sót elkeverjük egy edényben, mégpedig úgy, hogy a sót a lisztes keverék egyik felében az élesztőt pedig a másik felében keverjük el. Készítsünk mélyedést az élesztős keverékbe, és öntsük ide a tejben feloldott vajat. Körkörös mozdulatokkal kevergessük a folyadékot, apránként több és több lisztet hozzákeverve, majd végül az összes liszttel együtt. Amint keményebb állagú a massza kézzel dolgozzuk ki kb 5 perc alatt, majd félre tegyük pihenni és keleszteni 1-1 ½ órára egy kiolajozott edényben. Az edény tetejét takarjuk le nedves törlőkendővel.
  2. Egy tálcára helyezzünk sütőpapírt. A megkelt tésztába gyúrjuk be a szárított – aszalt gyümölcsöt, úgy hogy mindenhová jusson. A tésztát szaggassuk 6 egyenlő darabra és gyúrjunk belőle labdacsokat. Ezeket helyezzük a sütőpapírra és nyomjuk le a tenyerünkkel, amíg lapos pogácsát nem kapunk. a pogácsák kb 5 cm-re legyenek egymástól. takarjuk le olajozott fóliával és kelesszük további 45 percig, míg duplájára nőnek.
  3. A sütőt melegítsük fel 200C/180C-ra vagy a 6-os fokozatra. A teasüteményeket kenjük meg a felvert tojással és süssük 20 percig a sütő felső polcán, amíg aranybarnák nem lesznek. A süteményeket szedjük rácsos lapra, majd vágjuk félbe. Fogyasztás előtt előmelegíthetjük kenyérpirítóban és akár vajjal is megkenhetjük.

forrás:

Kategória: ,