Projekt zárás

részvételi fórum szalonnasütéssel
29 dec
0

Projekt zárás

Búcsúzik a Jó a Jókain! – közös programok, közös identitás projekt.

A 2021. december 29-i zárással véget ért a Jó a Jókain! programsorozat, mely közel négy évig tartott a Jókai városrészben. A projekt a Háromkő Ifjúsági, Természetjáró és Kulturális Egyesület és az Eszmék és Értékek Alapítvány konzorciumi partnerségében, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A helyi önkéntesek, szervezetek, alapítványok és gazdasági szereplők egyedülálló együttműködése hozzájárult a közösségi értékek feltárásához és a programok megvalósításához.

A programok indulását megelőzően hat hónapos tervezési periódus alatt közösségi interjúk és felmérés segítségével, illetve tervezési fórumok során közös elgondolások mentén készült el a program cselekvési terve. A folyamatos kapcsolattartás érdekében közösségi média platformon megalakult a Jó a Jókain! csoport és a program hivatalos weboldala is, valamint email hírlevél rendszer is. A program indulásától a végéig folyamatosan részvételi fórumokon alakíthatták a helyi közreműködők a cselekvési tervet.

A 2018. szeptemberi indulással negyedévente követték egymást nagyszabású közösségi akciók. A Weidlich-héten az 1920-as 30-as években működő Apolló mozi nyílt meg egy napra az érdeklődők előtt közösségi takarítás eredményeképp. Bábszínházas ünnepváró programunkon az Egy nap a Csodamalomban télbúcsúztatót tartottunk, illetve a Malom épületében több Mikulás napon vettek részt kicsik és nagyok. Szintén ünnepváró eseményünk volt a zenés Márton nap a Malomnál. Minden tavasszal a Jókai-Laborfalvi szomszédünnepen a városrészben élők és családok, helyi szervezetekkel ismerkedtek meg kötetlen körülmények között. Augusztusban a Retro nap a 80-as évek lakótelepi hangulatát idézte vissza. Mindezek mellett még Egészséghét és Helytörténeti kiállítás is a program részét képezte.

Minden fél évben kisebb létszámú csoportos eseménysorozatot indítottunk. Elsőként Játssz velünk! névvel társasjáték és kvíz esteket, ami a kikapcsolódni és játszani vágyók számára biztosított találkozási lehetőséget. Kincskereső néven helyismereti témájú csoport alakult, akik tudásukat megosztva egy városrészt bemutató játékot hoztak létre. Eszem-iszom… programsorozatunkban helyi borászok mutatták be boraikat és tartottak kóstolót a közös főzéssel egybekötött összejöveteleken. Mozdulj ki! programunk a sportolni vágyóknak biztosított hetente lehetőséget a közös mozgásra, kikapcsolódásra. A Lakótelepi őrSZEM csoportja azokat a helyi aktivistákat várta, akik tenni akartak a lakókörnyezetük biztonsága, élhetőbbé tétele érdekében. Közös szemétszedéssel, faültetéssel, cigicsikk gyűjtéssel és a Szomszédok Egymásért Mozgalommal való ismerkedéssel. A Virágos Jókai városrészért programsorozaton keresztül a városrész zöldítésével, környezetvédelemmel és egyedi módon madárodúk kihelyezésével dolgoztunk együtt.

A projektben aktívan bekapcsolódó résztvevőkkel tanulmányútra látogattunk el Mezőkövesdre a Matyó Népművészeti Egyesülethez, ahol a „Matyó értékek újra töltve” programmal ismerkedtünk meg. Szintén az aktív, rendszeres résztvevők számára Közösségfejlesztési képzést és bűnmegelőző képzést biztosított a program.

Bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági témakörben rendkívüli osztályfőnöki óra, gyermek- és idősjogi játszóház, közlekedésbiztonsági napközis tábor, gyermek ügyességi verseny programelemek kerültek megvalósításra.

A programban résztvevő munkatársak és önkéntesek közösségfejlesztő tevékenységüket a Cselekvő közösségek projekt által kidolgozott módszertani útmutatások alapján hajtották végre. Úgy érezzük, hogy mára a Jókais identitás erős lábakon áll, a városrészben élők kohéziója erősödött. Bízunk benne, hogy a kialakult helyi közösségek, az elindított folyamatok a pályázat zárása után is pozitív hatást fejtenek ki a városrész társadalmi életére.

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani az együttműködő partnerek és támogatók felé. Köszönjük a közös munkát! Jó a Jókain! Egyre jobb a Jókain!

Helyszíneink és együttműködő partnereink:

Háromkő Egyesület Weidlich-udvari irodája
PONTközPONT közösségi tér
Zöld Sárkány teázó
Sub Rosa Café
Malom épülete (Miskolci Szimfonikus Zenekar)
Jókai Mór Református Általános És Alapfokú Művészeti Iskola
Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Miskolci Csodamalom bábszínház
Otthon Segítünk Alapítvány
Herman Ottó Múzeum
Alliance Francaise De Miskolc
Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány
Új Nemzedék közösségi tér
MVK Zrt
Tuti csemege
Szépenszóló Társulat
La Barriere Mahouche zenekar és a Grand Jeté táncosai
Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete
Női Erőforrás és KarrierPONT
Családi Esélyteremtő és Önkéntes Ház
Miskolci Rendészet
Miskolci Polgárőr egyesület
Kerékpáros Miskolc Egyesület
Baleset-megelőzési és Közlekedésbiztonság-technikai Egyesület

A helyi identitás és kohézió erősítése
TOP-6.9.2-16-MI2-2017-00001
Jó a Jókain! – közös programok, közös identitás
Konzorciumvezető: Háromkő Ifjúsági, Természetjáró és Kulturális Egyesület
Konzorciumi tag: Eszmék és Értékek Alapítvány
Projektmenedzser: Nagy Zsuzsa
A projekt szakmai vezetője: Varga Gabriella
Elérhetőségek:
3525 Miskolc, Széchenyi u. 19.
joajokain@gmail.com
https://haromkoegyesulet.hu/

Kategória: