2014 – Füzér

2014 – Füzér

Bár már több ízben szerveztünk foglalkoztató jellegű nyári tábort, idén minket is meglepett a meghirdetés utáni jelentkezők és a táboron résztvevők magas létszáma. Az eredetileg 50 főre tervezett tábor végül 80 fősre duzzadt, sőt voltak olyan napok is, ahol elértük a 100 főt. Több korosztályra bontottuk a programokat: 10-14 éves korosztály, 14-18 éves korosztály, illetve a 18 feletti résztvevők. A táborban túlnyomó többségében a 14-18 éves korosztály volt jelen. Helyszínként végül Füzért választottuk, mert egyrészt az eredeti Mátra, Bacsó réti helyszín menetközben kicsinek bizonyult (a jelen lévő forrás nem lát el vízzel ennyi embert), másrészt Füzérről kaptunk olyan támogatást a település vezetése részéről, mely megkönnyítette a szervezést. A táborunk sátortábor volt, félig nomád körülmények közt volt a táborunk, ez volt egyik legvonzóbb eleme a meghirdetésnek. A sátrakat és egyéb táborozási felszereléseket mi biztosítottuk, a résztvevőknek csak hálózsákot, elemlámpát és étkező szettet kellett magukkal hozni, ami speciális igény volt. Ennek köszönhetően jócskán csökkentek a tábor költségei, mert az erdőrész használatáért jelképes összeget kellett fizetnünk.

Ebben az évben is sikerült színes és változatos programokat biztosítanunk a résztvevőknek. A gyermekek körében egy rövid közvélemény kutatással kezdtük és zártuk a tábort. Ebből kiderült, hogy az eddigi napközis, vagy egyéb más nyári táboraikban sem szervezett programok, sem fix napirend, sem felelős szervezőgárda nem volt. Az ismeretterjesztő „beszélgetéseket” (ez jobb kifejezés, mint az előadás), nagyon élvezték a gyermekek, a meghívott vendégek is meglepődtek a fiatalok aktivitásán. Vagyis a táborban egyszerre voltak jelen az ismeretterjesztő foglalkozások, illetve a szabadidős, aktivitást igénylő programok. A korosztályokat bizonyos részeknél külön kezeltük, de volt, ahol közösen zajlottak a programok.

Az időjárás sajnos nem mindig volt kegyes hozzánk, a tábor felében esett az eső, a polgármesternek köszönhetően viszont ingyenesen használhattuk Füzér közösségi tereit, így egyetlen programnak sem kellett elmaradnia (kézművességek, táncház, stb.).  A szervezők munkacsoportokban tevékenykedtek: volt programszervező team, logisztikai team (beszerzés) és a konyhás team (étkezések). Ennek köszönhetően szinte zökkenőmentesen zajlott le a tábor.  A tábor szervezését összességében sikeresnek tartjuk, hála az ideális helyszínnek, a lelkiismeretes önkéntes táborszervezőknek, nem utolsó sorban pedig a résztvevő gyermekeknek, fiataloknak. Baleset nem történt, és a sokszor barátságtalan időjárást is sikeresen át tudtuk hidalni, nem rontotta el sem a tábor hangulatát sem a programsorozatok dinamikáját. Ez részben a szervezők kreativitásának volt köszönhető (pl. eső túrát nagyon élvezték a fiatalok!). Pályázati támogatás nélkül a tábor nem igazán tudott volna megvalósulni, hiszen ennek köszönhetően az önköltséget minimálisra tudtuk csökkenteni, illetve a programokat színesebbé tudtuk venni. Sikeresnek ítéljük a felnőtt (30+) táborvezetők és a fiatal (18+) vezetők megoszlását, hiszen a fiatalok jól tudtak a kortárs csoport igényeivel operálni, az idősebbek pedig a vállukon vitték a tábor háttért szervezését.

[gdwpm id=”0B1yugfiRiO1xN2lzYlBmQXpqNkk” h=”400″]
[gdwpm id=”0B1yugfiRiO1xUFNjeVl5SjJpLWM” h=”400″]
[gdwpm id=”0B1yugfiRiO1xY24xT1NiOHBuaEk” h=”400″]