Eszem-iszom…#3 a Zenitről… 🍷🥰

5 febr
0

Eszem-iszom…#3 a Zenitről… 🍷🥰

A Bűdi borház és Szőlőbirtok 2016-ban kezdte meg tevékenységét a Bükki Borvidéken, pincéje az Avason található, Sándor Zsolt pincéje mellett. A borvidék része Bogács, Tibolddaróc, Miskolc, Szikszó és Megyaszó is. A Bűdi borház szőlőbirtoka Nyékládházán található. Első bora a Zenit volt, ami egy félszáraz bor, 2016 januárban jelent meg, a Diósgyőri vár bora is lett. A Zenit szőlőfajtát egyébként 1952-ben keresztezték Pécsett. Ez egy korán érő szőlőfajta, augusztus közepétől szüretelhető. Borkészítés folyamata: a leszedett szőlőt bogyózó-zúzógéppel a kocsányától megfosztják, az elkészült musthoz élesztő+tápanyag kerül, majd tavaszig érlelik. Alapkénezés során bentalin, kovasav és csersav kombinációját használják fel, majd szűrés, palackozás. Érdekesség: a borász Tokajból szokott venni olyan hordókat, amiben Tokaji aszút érleltek 5-6 évig. 

Az est során bemutatásra került többek között a Bugyborék! Ez egy félszáraz gyöngyöző bor, mely Co2-val dúsítva készül szaturálással, majd 5 fok alá hűtik le és  túlnyomáson készítik el a bort, Budafokon palackozzák, ahol Bűdi István tanult. Megkóstolhatták a résztvevők a 2018-as, 2019-es évjáratú félszáraz Zenit borokat is, a 2018-as 14 v/v %-os, a 2019-es 12 v/v %-os lett, illetve egy magasabb cukortartalmú „Zenit Édes” bort is. 
Zeniten kívül a borászatban van még Zweigelt, Cserszegi fűszeres… Chardonnay és Szürkebarát kísérleti folyamatban van. 

Kategória: