A parkban végzett munka

Egyesületünk fenntartásában működik a Majális-park mellett lévő Bodnár Gábor Cserkészpark. A parkot a diósgyőri Nagy Lajos király cserkészcsapat parancsnoka Cserba Lajos bá’ álmodta meg és adták át 1993-ban. Az akkori öregcserkészek, illetve a cserkészcsapat tagjainak keze által létrehozott miskolci cserkészpark Bodnár Gábor 2004-ben bekövetkezett halála után vette fel annak nevét.

A park névadója, Bodnár Gábor

Röviden Bodnár Gáborról

Miskolcon született 1920. szeptember 9-én. 1942-ben Magyarországon az Országos Cserkész Nagytanács tagja volt. A világháború után Nyugatra távozott. Az emigrációban a magyar cserkészmozgalom ausztriai és németországi megszervezése után, az ő irányításával jött létre a külföldi Magyar Cserkészszövetség. A tengeren túlra történt kivándorlása után egyik fő céljává vált a négy világrész magyar cserkészeinek összefogása. 1948-1961 között a szövetség ügyvezető elnökeként irányította a külföldi magyar cserkészetet. Nevéhez fűződött a cserkészet legtöbb intézményének létrehozása, a rendszeres vezetőképzés biztosítása, a Sík Sándor cserkészpark megalapítása. Az emigrációban jelentette meg több könyvét. (Mi könyvünk, Cserkészkönyv I-III., A magyarországi cserkészet története). A Magyar Cserkész és a Vezetők lapja című cserkészfolyóiratokat szerkesztette. Elnöke, illetve elnökségi tagja volt több magyar emigrációs szervezetnek. A Kádár-rendszer bukása után részt vállalt a Magyarországon betiltott cserkészmozgalom újjáélesztésében, s a számos nyugati kitüntetés után átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is. Az amerikai Garfield-ban hunyt el.

A park rövid története

A park fejlesztését és fenntartását az öregcserkészek két évtizeden keresztül végezték, ám idős koruk és Teremtőhöz való megtérésük miatt a park gondozása pár évig szünetelt, aminek a sorsát a 2010-es nagy árvíz rombolása majdnem megpecsételte.

A Magyar Cserkészszövetség II. Kerületének elnöksége 2014-ben határozta el, hogy a fiatalabb generáció átveszi a park fenntartását, amit a Háromkő Egyesület fog fenntartani. Az árvíz által tönkretett parkot még abban az évben földmunkagéppel rendbe hozták, a Szinva patak medrét kikotorták. Az elhanyagolt, ember magasságúra nőtt gazos növényzetet is eltűntették.

A park fejlesztése és karbantartása azóta folyamatos. 2016-ban az elkorhadt asztalok egy részét el kellett bontani és újakat kihelyezni, ekkor egy szalonnasütő és szemetes is kialakításra került, illetve a szétvert mellékhelyiségeket is rendbe tettük. A park évi négyszer történő kaszálása minden anyagi lehetőségünket és energiánkat leköti, amit a parkban folyamatosan felhalmozódó szemét elszállítása is tetéz. A parkot főként a miskolci polgárok, családok használják, reméljük, hogy látván a fejlesztéseket egy idő után magukénak fogják annyira érezni, hogy rendet hagynak egy-egy látogatás során maguk után.

2019-ben Miskolc MJ Város CLLD pályázatának köszönhetően újabb lendületet kapott a park fejlesztése. Tanösvény kialakítására nyílt lehetőség, ami eddig soha nem látott lehetőségeket nyitott az egyesület számára. Olyan tematikus kiállítás képe körvonalazódott, ami a Bükk élővilágának, a Szinva-patak történetének, és a cserkész élet rejtelmeibe enged betekintést. Ezzel egyidőben az életveszélyessé vált kaput is lehetőség nyílik kicserélni, illetve a szétvert szemetes és szalonnasütő helyet újat kialakítani, asztalokat és padokat kihelyezni. A fejlesztéssel a parkba vezető ösvény is rendezésre kerül, illetve a mellékhelyiség lebontása is elkerülhetetlenné vált a folyamatos rongálások miatt.

6

További információk:

A park elhelyezkedéséről itt talál bővebb információkat, újabb bejegyzések pedig itt lelhetőek fel.