2017 – Kerületi Nagytábor

2017 – Kerületi Nagytábor

2017. augusztus 5-13 között került megrendezésre a II. Cserkészkerület nagytábora Hercegkúton, ahol 250 fiatal vett részt a programokon. A tábor hatalmas élményt nyújtott minden résztvevőnek, a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt. A tábor lehetőséget adott, hogy minden fiatal megtalálja a saját korosztályát, és kortársaival együtt vegyenek részt a programokon. Emellett fontosnak tartottuk, hogy a közelebb élő csapatok lehetőséget kapjanak, a szoros kapcsolatok kialakítására, hogy a jövőben bátran forduljanak egymáshoz segítségért. De nem utolsó szempontunk, volt az is, hogy a csapatok a saját identitásukat, közösségüket is fejleszteni tudják a tábor során.
Az esemény keretmeséje az ókori Görögország hangulatát idézte, ahol három altáborban, azaz három városállamban lakhattak a résztvevők. Théba városát a 19.sz. Bükk, 789.sz. Erő, 1212. sz. Szent Ilona és a 1223.sz. Tisza cserkészcsapatok tagjai népesítették be. Spárta lakói 787. sz. Perényi Péter, 763.sz. Sztárai Mihály, 789.sz. Kapisztrán Szent János, 1220.sz. Szent Imre herceg és a 1227. sz. Pray György cserkészcsapat voltak. Végül a harmadik altáborban, azaz Athénban a 768.sz. Csepellény György, 212.sz. Bornemissza Gergely, és a 792. sz. Bocskai István cserkészcsapat került elhelyezésre. Idén első alkalommal sikerült egy családos altábort is felállítanunk, ahol 36 cserkészt láthattunk vendégül.
Az itt eltöltött napok során minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő programokat, sokszor a különböző korcsoportok egy időben, más-más helyszínen párhuzamos programokon vehettek részt. Amíg a kiscserkészeknek, meseerdővel kedveskedtünk, addig a cserkészek, kószák horrorerdőben tehettek tanúbizonyságot bátorságukról, éjszakai stratégiai játékot játszhattak és magán a híres-neves Olimpián mérhették össze ügyességüket. Voltak nagy, a tábor teljes létszámát megmozgató játékok, mint például a színháború. Meglátogattuk Hercegkút nevezetességeit és megismerkedhettünk a helyi gyerekekkel. Kipróbálhattunk több kézműves mesterséget, mint például a gyertyamártást és a porcelánfestést. A sárospataki strandolás után mindannyiunk örömére a városnéző kisvonat fuvarozott vissza bennünket a tábor területére. Találkozhattunk régi ismerősökkel, mint például a lövészet, Újlaki Csaba bácsi játékai, táncház, de új játékokban is kipróbálhattuk magunkat, többek között a KAMA során.
Természetesen a klasszikus cserkész ügyességekről sem feledkeztünk meg. A táborkapu és a körletek építményei tették otthonossá az itt eltöltött napokat. Napközben a keretmese jeleneteiben, esténként a tábortüzek keretein belül találkozhattunk Prométeusszal, Orfeusszal, Akhilleusszal, Herkulessel és a görög mitológia más szereplőivel. A csapatok a csapatnap során lehetőséget kaptak a belső kohézió erősítésére. A lelki nap alatt mindenki megkaphatta a cserkészmunka folytatásához elengedhetetlen lelki útravalót.