Egyesületünk által nyújtott támogatások

Magyar Cserkészszövetség:
Az angliai 21. Cserkész Világtalálkozón résztvevő Magyar Dzsembori Csapat támogatására: 150.000 Ft
www.dzsemboricsapat.hu
www.thejamboree.org

Magyar Cserkészszövetség II. Kerülete:
Centenáriumi Cserkésznapnap támogatására: 100.000 Ft
24 órás népdaléneklés – Guinness rekord kísérlet támogatására: 50.000 Ft
www.guinness.regos.hu

2008

Napsugár ’67 Alapítvány az autizmussal élő gyermekek és felnőttek támogatására: 100.000 Ft
A Kossuth utcai Református templom felújítására: 150.000

Magyar Cserkészszövetség II. Kerülete:
Országos Cserkésznap, III Tokaj-hegyaljai hadijáték szervezésére: 100.000 Ft
www.cserkesz.hu/hadijatek

2014

Két fiatalt támogattunk, hogy kijuthassanak a Kazah cserkész találkozóra, ahová már szövetségek fiataljait is meghívták.  Rövid beszámolójukat változtatás nélkül közöljük:

Utazás a jurták és felhőkarcolók országában

III. Eurázsiai Régiós Dzsembori, Kazahsztán (Akmola régió, Borovoye)

A táborhelyen óriási szél köszöntött minket. Több sátor is elrepült –benne a hetvenliteres hátizsákokkal. De köves sztyeppe ide vagy oda, a magyar kontingens tizenegy tagja úgy lecövekelte öt sátrát, hogy tábor végéig álltak rendületlenül. Pedig a szél kitartott.

Nos, a tábor. Körülbelül négyszáz fő, többségében Kazahsztán és Oroszország különbözőtájairól érkeztek (például irkuckiak, rudniak), de vannak itt Hongkongból, Németországból, Azerbajdzsánból, Ukrajnából, Örményországból és Angliából is. Csak elvétve beszélnek angolul, a tábor elsődleges nyelve az orosz, de nem baj, ami nem megy szóval, az megy kézzel-lábbal. A cél szent, és minden eszköz bevetése megengedett.

A táj lélegzetelállítóan gyönyörű. A fővárostól, Asztanától 250 kilométerre vagyunk, az egyetlen hegy lábánál. Egy kazah mítosz szerint, amikor Isten megteremtette Kazahsztánt, csak síkságot alkotott. Az embernek nem tetszett, hogy olyan unalmas a táj, ezért fogadást kötött Istennel: ha el tud előle bújni, úgy hogy Isten ne találja meg, kap cserébe hegyeket. Isten csak nevetett, hiszen hováis bújhatna az ember a síkság közepén. Az ember azonban túljárt az eszén és belebújt abba a zsákba, ahol Isten a hegyeket és völgyeket tartotta. Így kapott Kazahsztán hegyet. A kirándulásnál ki is derült, hogy messzi vidékről érkezett kazahok számára valóban nem egyértelmű, hogyan kell egy hegyen közlekedni. Túravezetőnk mindenkinek egyesével elmagyarázta, hogy kell leereszkedni a sziklás hegyoldalon, és megkönnyebbült, amikor mondtuk neki, hogy mi már láttunk ilyet.

Kazahsztánnak ezen a részén nem élnek tevék, ezt leszámítva akár a Pityergőteve címűfilmben is érezhettük volna magunkat. Öt jurta mutatta be a nomád sztyeppei életet –megtanulhattuk a vendégfogadás szabályait, a teaszertartást (ha egyszer leültél, két bögre előtt nem állhatsz meg, akár kérsz, akár nem), betekintést nyerhettünk a jurtakészítés rejtelmeibe, és gyönyörködhetünk a kazah népi hangszer, a dombra zsongítóhangjában. Annyira megszerettük a jurtákat, hogy az utolsókét napon a kontingens önhatalmúlag elfoglalt egyet, mert sokkal kényelmesebb volt, mint sátorban lakni. Bosszúból az altáborunk –amikor látták, hogy nem jelenünk meg a reggeli sorakozón –kalóznak öltözve esküvőt rendezett hálózsákjaink romjain (céljukat elérték, kénytelenek voltunk felébredni).

Noha azt ígérték, európai ételek lesznek a menün, elég sokat nem ismertünk fel közülük. Ettől függetlenül minden finom volt, csak szokatlan. Szinte mindenben volt kapor és káposzta, kivéve a reggeliben, ami tejből és változatosan ismeretlen eredetűgabonákból ált (magyar nevén kása). Kedvencünk a kőkeményre szárított sós lósajt-golyó–amit a kazahok saját bevallásuk szerint az étvágy csökkentésére használnak –és a hírhedt kumisz volt (erjesztett kancatej).

Szerencsére Asztanát, a tizenhat éves fővárost is volt alkalmunk alaposabban megismerni, mert a tábor után két napot még itt töltöttünk. Óriási felhőkarcolók, aktatáskás hivatalnokok és egyedien kreatív mérnöki megoldások jellemzik Nazarbajev elnök városát. Noha még sok helyen zajlanak az építkezések, Asztana méretei és modernsége valóban tiszteletet parancsoló.

Ez a kazahsztáni látogatás a valóság egy számunkra egészen új oldalát mutatta be. Sajnos a tábor rövidsége miatt szinte csak megsejteni tudtuk, hogy mennyi titkot rejt még magában ez az ország, ahol ilyen közel egymáshoz a legmodernebb civilizációés az évszázados tradíciókra visszatekintőnomád hagyomány.

2015

Három fiatalt támogattunk, hogy eljuthassanak a a Japánban megrendezésre kerülő 23. World Scout Jamboree-ra.

Adó 1%

Kérjük adója 1%-val támogassa szervezetünk működését!

Adószám: 18443947-1-05

Tehetségpont

Amennyiben a Tehetségpont hálózatról szeretne többet megtudni, látogasson a tehetseg.hu oldalra, az alábbi képre kattintva: