Önkéntes nap 2018. október14.

A találkozó szokásos módon a Petőfi téren volt, de sokan, akik helyben laknak és ismerik a környéket egyből az I. Világháborús temetőhöz jöttek. Összesen 30 önkéntes érkezett a Kandó, Baross, Szentpáli iskolákból, jöttek cserkészek, Háromkő Egyesület tagok, illetve jött egy idősebb hölgy is, aki a Jókai lakótelepen él. Szóval szép számmal gyűltünk össze.
Egy rövid történelmi összefoglalóval kezdődött a nap, majd nekiláttunk a feladatoknak: Zahuczky László történész által kinyomtatott lapokat, – melyek az eredeti sírkataszterben található neveket tartalmazta – kellett a sírkövekhez párosítani.
Nem volt egyszerű munka a sírköveken található neveket az eredeti nevekhez társítani, de ennyi emberrel egész hatékonyak voltunk, bár pontosan tudtuk, hogy egy nap alatt lehetetlen a végérejutni. A sziszifuszi munka eredményeként a kb 650 névnek a felét feldolgoztuk az alábbi eredménnyel: kb 200 nevet megtaláltunk, amit össze tudtuk párosítani. A neveket az adatbázisban elektronikusan javítani tudtuk, vagyis ezek az adatok immáron hitelesnek tekinthetők! A rossz hír az, hogy minden második, szépen felújított sírkövön szereplő adat hibás! A keresést az is nehezíti, hogy a sírkövek számát a felújított kövekre nem vésték fel, így lehetetlenné téve az azonosítást – eredetileg ugyanis a köveket beszámozták, így vezették fel az elhelyezkedésüket a térképre. Egy másik csapat folytatta a terület átfésülését és újabb sírköveket fedeztek fel, amiket az elmúlt évtizedek során hordtak szét az emberek. A napot egy közös pizza evéssel zártunk, amire vendégeink voltak az önkéntesek. Köszönet és hála a segítségért!

Adó 1%

Kérjük adója 1%-val támogassa szervezetünk működését!

Adószám: 18443947-1-05

Tehetségpont

Amennyiben a Tehetségpont hálózatról szeretne többet megtudni, látogasson a tehetseg.hu oldalra, az alábbi képre kattintva: