Fontos feladatunknak tekintjük a népi kultúra ápolását, a hagyományőrzést.

hagyomany1 hagyomany2

Programjaink, táboraink, hétvégi eseményeink elengedhetetlen elemei a kézműves foglalkozások, népi kismesterségek tanítása.

Minden korosztály számára érdekes és óriási élményt ad, amikor egy-egy ilyen foglalkozás alkalmával betekintést nyernek a fiatalok a fafaragás, batikolás, keretes szövés, körmönfonás, gyöngyözés tudományába.

Rendszeresen szervezünk táncházakat is, ahol a moldvai, gyimesi, mezőségi, dunántúli táncok alapjait sajítíthatják el a résztvevők.

Tanchaz

2010-ben egyesületünk vette át a Nyilas Misi Házban működő Esztenás táncház szervezését,  igyekeztünk új arculattal és fiatalos lendülettel belevágni a munkába. A táncház időpontjait fél évre előre feltüntetve készítjük el  plakátjainkat  és szórólapjainkat, melyet azóta is igyekszünk minél több emberhez eljuttatni akár elektronikus úton is.

A kéthetente pénteken megrendezésre kerülő alkalmak 18.00 órakor gyermek táncházzal kezdődnek, melyet Sinka Timi tart. Itt a gyermekek elsajátíthatják a néptánc lépéseinek alapjait, népi mondókákat, dalokat tanulhatnak.

20.00 órától kezdődik a felnőtt táncház, ahol a gyimesi és moldvai táncokat tanulhatják meg a résztvevők. 2014 őszétől Barsi Csaba is bekapcsolódott a táncházak életébe, így Bernáth Ricsivel felváltva tanítják a táncokat. A zenét a jól megszokott tagok tartják: Tóth Arnold, Fáy Ádám és Labant Tamás.

2015 januárjától az Esztenás táncház új lendületet vett, ennek köszönhetően már vonós táncházakat is tartunk Boncsér Gábor és zenekarának köszönhetően. A táncokat mindig más táncos tanítja, ami szintén érdekessége az alkalmaknak.

A táncházak kéthetente váltják egymást, vagyis a hónap első alkalma moldvai és gyimesi, a második pedig vonós, amikor a széki, szatmári, mezőségi táncrendet veszik át a táncosok.

Az Esztenás táncház szépségét az adja, hogy a teljesen kezdőtől kezdve a profi táncosok is megtalálják benne a helyüket, aki eljön hozzánk az megtanulhatja az egyes táncrendek alapvető lépéseit, aki pedig már ismeri a táncokat, az mulathat egy jót.

Gyermek táncház

Felnőtt táncház

Esztenás Zenekar és Agyagbanda

Felnőtt táncház

Adó 1%

Kérjük adója 1%-val támogassa szervezetünk működését!

Adószám: 18443947-1-05

Tehetségpont

Amennyiben a Tehetségpont hálózatról szeretne többet megtudni, látogasson a tehetseg.hu oldalra, az alábbi képre kattintva: