Hagyományápolás

Fontos feladatunknak tekintjük a népi kultúra ápolását, a hagyományőrzést.

hagyomany1 hagyomany2

Programjaink, táboraink, hétvégi eseményeink elengedhetetlen elemei a kézműves foglalkozások, népi kismesterségek tanítása.

Minden korosztály számára érdekes és óriási élményt ad, amikor egy-egy ilyen foglalkozás alkalmával betekintést nyernek a fiatalok a fafaragás, batikolás, keretes szövés, körmönfonás, gyöngyözés tudományába.

Rendszeresen szervezünk táncházakat is, ahol a moldvai, gyimesi, mezőségi, dunántúli táncok alapjait sajátíthatják el a résztvevők.

Tanchaz

2010-ben egyesületünk vette át az akkor még a Nyilas Misi Házban működő Esztenás táncház szervezését, igyekeztünk új arculattal és fiatalos lendülettel belevágni a munkába. Sajnos akaratunkon kívül 2017 őszétől el kellett hagynunk a Nyilas Misi Házat, ahol 15 éven keresztül működött a táncház! De nem csüggedtünk el, sok megkeresést kaptunk, hogy szívesen befogadják ezt az értékőrző programsorozatot!

A táncház időpontjait fél évre előre feltüntetve készítjük el plakátjainkat  és szórólapjainkat, melyet azóta is igyekszünk minél több emberhez eljuttatni elektronikus úton is.

A kéthetente pénteken megrendezésre kerülő alkalmak 18.00 órakor a gyermek táncházzal kezdődnek. A Sinka Timihez 2018-tól Barnóczki Bea is becsatlakozott, felváltva tartják a fiataloknak szóló alkalmakat, a résztvevők jellemzően 0 – 7 évesek. Itt a gyermekek elsajátíthatják a néptánc lépéseinek alapjait, népi mondókákat, dalokat tanulhatnak.

A felnőtt táncházban gyimesi és moldvai táncokat tanulhatják meg a résztvevők. 2014 őszétől Barsi Csaba is bekapcsolódott a táncházak életébe, így Bernáth Ricsivel felváltva tanítják a táncokat. A zenét a jól megszokott tagok tartják: Tóth Arnold, Fáy Ádám és Labant Tamás.

2015 januárjától az Esztenás táncház új lendületet vett, ennek köszönhetően már vonós táncházakat is tartunk Boncsér Gábor és zenekarának a „Fazekas Szülői Zenekarnak” köszönhetően. A táncokat eleinte más-más táncos tanította, aztán bekapcsolódott Hejczei Gabi és Repka Gyula, akik azóta is a felnőtt vinós táncházak tanító „mesterei”.

2019 újabb változást hozott az életünkbe, mert a vonós zenekar éléről Boncsér Gábor elbúcsúzott, azóta az Árok Zenekar szolgáltatja a talpalávalót. Aztán Barsi Csaba vonult vissza a zenéléstől, aki 20 éven át maghatározó szereplője volt a miskolci táncház mozgalomnak.

A táncházak kéthetente váltják egymást, vagyis egyszer moldvai és gyimesi, a másszor pedig vonós (széki, szatmári, mezőségi, srb)   táncokat veszik át a résztvevők.

Az Esztenás táncház szépségét az adja, hogy a teljesen kezdőtől kezdve a profi táncosok is megtalálják benne a helyüket, aki eljön hozzánk az megtanulhatja az egyes táncrendek alapvető lépéseit, aki pedig már ismeri a táncokat, az mulathat egy jót.

Gyermek táncház:

Felnőtt táncház:

Esztenás Zenekar és Agyagbanda: