14 évnyi munkánk ért be

Szinte hihetetlen az a látvány, ami most fogadja az  arra járókat a tetemvári I. Világháborús, úgynevezett “szalag temetőben”. A Miskolc MJ Város által 2017-ben nyert pályázati pénzből teljesen megújult a temető, szinte minden megvalósult, amit célként tűztünk ki magunk elé: a szétmállott kövek cseréje és a kővel leszórt járda a temető jobb oldalán. A terület körbe kerítésére sajnos már nem jutott pénz – hiszen a forrásból még három másik temető is felújításra került -, de talán ez az, amit könnyen el lehet engedni. A sírkövek elkészítéséhez átadtunk minden információt a kivitelezőnek, ami a birtokunkban volt, vagyis az elmúlt majd’ másfél évtizedes munkánk során feltárt, kikutatott és elkészített sírkatasztert, amit évről-évre egészítettünk ki és bővítettünk, ahogyan haladtunk előre a munkával. Persze jól esett volna, ha minket is bevettek volna a megvalósítás folyamatába, ha már közel 1500 önkéntesünk legalább 4000 munkaórájának köszönhetően volt bármi fogalmunk arról, hogy mekkora is a temető területe, hány katona van ide temetve, és milyen adat szerepel egy-egy sírkövön. Arról nem is beszélve, hogy mennyi felszerelést, alapanyagot, élelmiszert vásároltunk a 14 év alatt, ami több milliós nagyságrendet ölel fel. Persze már 2004-ben pontosan láttuk – , amikor még azt sem tudta senki, hogy itt katonai temető van – , hogyha egyszer a munka véghez érünk, már mindenki magáénak tudja majd az érdemet. Ezért is dokumentáltunk mindent lépésről lépésre, és állítottuk a kopjafát.

Persze a munkának még koránt sincs vége, hiszen sok olyan sírkő van, amit nem volt időnk kikutatni, amiről egyetlen adatunk sincs, vagy csak részadatok (névfoszlányok, nincs rang, születés, halál dátum, stb.). Ha még lett volna két-három évünk… akkor éppen a végére értünk volna mindennek. A következő lépés a Tetemvár különböző részeiről felkutatni és összegyűjteni a széthordott katonai sírköveket, a neveket felvezetni a sírkataszterbe és… nekik is hasonló szép sírköveket készíteni. A képen is látható kövekre ki kell kutatni a neveket, amire csak a bécsi katonai levéltárban lesz némi esély, illetve a régi, kiszedett kövekről kell valahogyan még több adatot kinyerni, vagyis különböző módszerekkel láthatóvá tenni a felvésett neveket. Abban csak bízni tudunk, hogy valahol be vannak tárolva a kövek és nem került megsemmisítésre. Hogy honnan lesz a fentiekre pénzünk? Még nem tudni, de amit elkezdtünk azt befejezzük, mert a jelenlegi helyzet még nagyon felemás képet mutat. A fura az egészben az, hogy szakmailag nem látom, hogy rajtunk kívül bárki felügyelné a munkálatokat, hiszen ha itt rossz évszám ,más név kerül felvésésre… az örökké így marad. De akkor mi értelme volt az egész felújításnak, ha éppen a lényeg vész el, vagyis a hősi halált halt magyar katonáknak emléket állítani és átörökíteni az utókornak a tettüket? Zárásként beszúrok egy újabb fotót, ami már olyan képet fest erről a katonai temetőtől, amire mindíg is vágytunk!

Adó 1%

Kérjük adója 1%-val támogassa szervezetünk működését!

Adószám: 18443947-1-05

Tehetségpont

Amennyiben a Tehetségpont hálózatról szeretne többet megtudni, látogasson a tehetseg.hu oldalra, az alábbi képre kattintva: